Újabb veszélyes trend terjed a TikTokon, ezúttal leragasztják az emberek a szájukat a jobb alvás reményében

2024. június 11. 21:40

Természetesen ne utánozzuk a tiktokkereket, veszélyes is lehet.

2024. június 11. 21:40
null

Nyitókép: Mamasuba / Image Source / AFP. Illusztráció.

A közösségi oldalak elterjedésével elkerülhetetlenné vált az is, hogy időről időre különböző trendek üssék fel a fejüket. Ezek néha egyszerűen csak hülyeségek, de van, amikor veszélyt is jelentenek a felhasználókra (gondoljunk csak a Tide pod esetére, amikor mosogépbe való kapszulát próbáltak enni a különböző internetezők, mondván, ez egy „kihívás”).

Ezúttal TikTokon most valamiért az kering, hogy érdemes leragasztani a szánkat éjszakára a nyugodt alvás érdekében.

A dolog mögött megbújó állítás az, hogy így az ember kevesebbet horkol, jobban alszik, és még a lehelete is frissebb lehet reggel – írja a Gizmodo.

A lap mindezt az ún. alvási apnoe nevű állapottal összefüggésben ismerteti, ami egy olyan, alvás közben jelentkező rendellenes állapot, mely során a légzésben szünetek alakulnak ki. Ez arra készteti az agyat, hogy felébressze az embert, annak érdekében, hogy újból lélegezzen az ettől szenvedő személy – gyakori tünet a horkolás is. megnézte, tudományosan lehet-e valóságalapja ennek a bizarr módszernek.

A dologra az lehet a magyarázat, hogy az obstruktív alvási apnoéban szenvedő emberek gyakran a szájukon keresztül veszik a levegőt, kompenzálva az orr elzáródott légútjait, és így elkerülni az olyan problémákat, mint a száj kiszáradása, vagy a rosszabb alvásminőség.

A lap talált erre vonatkozó tanulmányokat is (nincs sok), ám ezekkel az a gond, hogy nagyon kis mintán alapulnak. Például: az egyik ilyen vizsgálat azonban úgy találta, hogy a résztvevők 65 százalékának tünetei a száj leragasztása révén érezhetően enyhültek – igen ám, csakhogy mindössze 20 ember volt a minta. Ráadásul olyan vizsgálatok is akadnak, melyek a szájragasztás révén csak súlyosabb apnoés tüneteket mutattak.

Mindenesetre mi azt tanácsoljuk: inkább ne ragasszák le a szájukat alvás közben.

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 12. 11:13
A FARM CIMÜ IDIOTA MUSORBA RIPPELTÖL LÁTTÁK BIZTOSAN AZ IS RAGASZT NAGY AZ ISTEN ÁLLATKERTJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A MAI FIATALOK MEG NETFÜGGÖK MIND!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
balbako_
2024. június 12. 10:02
Mármost aki ezzel él az nem önveszélyes hülye?
masikhozzaszolo
2024. június 12. 08:26
Nálam a laptop kamera van fekete szigszalaggal letakarva. Ha a bitcoin vadász hekker szemezni akarna velem.
krupps
2024. június 12. 05:13
Így kell. Hulljon a férgese.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!